Om Liselotte & muséet

Tiotusentals personer i Sverige och i världen har miniatyrer som hobby. Några bygger modelljärnväg, andra pillar med dockskåp. Liselotte Bergner Stevanovic tillhör den senare kategorin. Hon bjuder nu in till sin studio vilken är Jämtlands första dockskåpsmuseum beläget i Nälden, ca 3 mil väst om Östersund. Muséet är ett gårdsmuseum på 24 kvm med 40 dockskåp och nostalgileksaker. 

"Jag fick mitt första dockskåp av farmor när jag var 3 år 1973. Det var ett litet plastskåp i härliga färger av märket Blue-Box gjort i Hong Kong. När jag blev större fick jag ärva ett Brio Alpvillan från 1963 efter en moster. Det var fullt möblerat och intressant att titta på, som ett museiföremål.

När jag fick barn 2004 köpte jag ett par dockhus på loppis som jag målade och gjorde i ordning men då jag samtidigt var involverad i Baltikhjälpen skickade jag så småningom i väg dem till barnhem i Lettland.

När min ena dotter fick ta över mitt Briohus kändes det rättvist att köpa ett annat dockhus till min andra dotter. Det blev ett Brio av annan modell men från 60-talet. I julklapp fick flickorna möbler och sen gjorde vi en del miniatyrpyssel tillsammans. Det drog igång ett intresse hos mig som har fortsatt!

Flickornas dockhus lånar jag så länge jag får. I övrigt har jag köpt hus på loppis, fått några till skänks, handlat via Tradera osv. Men nu är det fullt! Härnäst kommer jag att jobba med små utställningar i papier maché. Ja och så ska de befintliga dockskåpen dammas av och i mindre mån uppdateras. Ibland ser jag något som jag kan ändra på. Kanske byta ut en tavla? Göra en scen mer intressant. Mer humoristisk eller nostalgisk.

Fakta om Liselotte

  • Född 1970. Gift och mamma till 3 tonåringar
  • Arbetar som högstadielärare
  • Musikutbildad. Har haft en duo med maken Patrik. Som Duo Bergner har de gjort många spelningar, spelat in en skiva och legat på P4-toppen Jämtland med låten Ring of fire. Har också spelat in en populär version av Jämtlandssången på jämtska.

Tack

Jag vill rikta ett tack till alla som har stöttat mig att starta detta museum. Maken som byggt huset med viss hjälp av min son och svåger. Mamma som har dragit el i en del av skåpen. Mina barn som har accepterat och i olika mån deltagit i sin mammas lite annorlunda hobby.