Presentation Kent Sjödin betongkonstnär, Optand

06.06.2022

(14/9 1948 - 23/9 2014)

Kent Sjödin föddes i Östersund och växte upp på Brunflovägen. Han gick verkstadsskolan som ung och arbetade som byggnadsarbetare hela sitt yrkesliv, men verkade som konstnär på sin fritid.

Som barn hade Kent polio vilket ledde till begränsad rörlighet i högra armen och benet. Han sålde bilen och började springa och motionera i stor utsträckning. Han blev en välkänd profil på de jämtländska vägarna. Ibland med en planka på axeln eller småspringande med cementsäckar i en skottkära. Arbetsledare och arbetskamrater på bland annat NCC vittnar om hans arbetsvillighet, lättsamma humör och principfasthet.

Kent deltog i 70 maratonlopp världen över, samt sprang många 1-2 milslopp, tex Sankt Olofsloppet, Gå till Lit, Dundertrampen mm. Han cyklade även Jämthjulingen - 46 gånger!

Vårvintern 2000 brann hans hus i Optand och fick rivas helt och hållet. Det var ett hårt slag eftersom han miste sina husdjur, en stor del av sin konst - 87 av 117 tavlor, en för egen hand knuten ryamatta med 52 000 knutar, spiktavlor och mindre betongfigurer. Men han fick så småningom ett nytt hus och målade nya tavlor, de flesta i olja, samt göt betongskulpturer.

Kent jobbade mycket ute i trädgården med ved och olika odlingar. På fritiden målade han tavlor, tillverkade små och stora statyer i betong, bakade kakor, kokade saft och äppelmos, samt umgicks med familjen. Han arrangerade i många år Optandsjoggen, ett kort motionslopp, uppskattat av grannar och vänner med hembakat, medalj och prisutdelning.

Han gjorde många resor bland annat för att hälsa på sin ena dotter i Australien, men trivdes bäst på sin gård i Optand.

I juni 2012 fick han en hjärtinfarkt och strax därpå näthinneavlossning i ena ögat vilket behandlades i Umeå. Han kämpade på med olika övningar och mediciner och började så småningom med nya projekt. Han tog bussen eller tåget 2-3 gånger i veckan och åkte till orter i länet, tex Storlien, och gick där i skogarna 1-2 mil.

Men sviterna av polion, infarkten, ögonen samt artros i knäet gav en viss begränsning och sämre livskvalitet.

Kent avled 23 sep 2014.

Konstnärskap

Under början av 80-talet tillvaratog Kent överbliven betong från de byggen han arbetade på och började gjuta betongskulpturer. Den första han göt var en kopia av runstenen på Frösön. Därefter har han gjutit såväl större som mindre skulpturer.

Han har målat ett större antal tavlor i olja varav några är kopior av Picasso och Ingrid Roth (med hennes muntliga godkännande), medan övriga har egna motiv. Favoritmotivet verkar vara olika hus.

Människor frågade ofta om de fick köpa något av honom, men han ville inte sälja. "Man säljer inte ett barn" sa han. Däremot kunde de få det de önskade som gåva.

Det finns också 2 stycken mindre ryamattor knutna av honom bevarade.